Thijs Goverde met rood t-shirt met de tekst: Reading is Sexy

Kindercabaret

(Als je wilt weten waar en wanneer je mijn voorstlling kunt zien, kijk dan hier)

Jaren geleden, toen ik nog cabaret maakte voor grote mensen - weet je niet wat cabaret is?

Heel simpel uitgelegd is het een soort toneelspelen. Cabaretiers reizen langs de theaters van Nederland en geven daar voorstellingen. Maar in plaats van te doen alsof ze Prins Hamlet of Estragon de Zwerver zijn, doen ze alsof ze gewoon zichzelf zijn.  Dat zijn ze niet, want ze houden iedere avond precies hetzelfde verhaaltje en dat doet geen enkel mens. dat doe je alleen als het je beroep is. Maar cabaretiers doen, elke avond weer, alsof alle grappen en verhalen hun ter plekke invallen.
Trap er niet in. Het is nep.

In elk geval: toen ik nog cabaret voor grote mensen maakte (dat deed ik samen met een andere meneer die Marcel heette) kwam ik een keer, in de kelder van een oud theater, een klein spookje tegen. De geest van een kindje dat precies op die plek, honderden jaren geleden, was gestorven van verdriet.

Het spookje was nu al honderden jaren aan het spoken, en het wilde graag een keertje rust. Maar die kan het pas krijgen als het een keer aan het lachen wordt gemaakt.'Jammer joh,' zei ik, 'ik doe alleen grote mensen.'
'Ja, jammer,' zei het spookje.

En dat was dat.

Dacht ik. Maar ik kon het arme spookje niet meer vergeten. Zelfs jaren later, Marcel en ik allang met onze voorstellingen waren opgehouden, zag ik haar gezichtje (Of was het: zijn gezichtje? Dat was moeilijk te zien!) nog voor me.
Uiteindelijk besloot het spookje te helpen. ik zou hem (haar?) aan het lachen maken. Maar.. in welk theater spookte dat arme ding ook al weer rond? Ik wist het echt niet meer.

Daarom besloot ik een grappen-voorstelling te maken speciaal voor kinderen, en daarmee langs zoveel mogelijk theaters te gaan. Dat doe ik nu al jaren lang, met steeds andere voorstellingen. Maar het spookje heb ik nooit meer gezien.
Misschien heeft iemand anders het al aan het lachen gemaakt. Maar voor de zekerheid ga ik voorlopig nog even door.

Thijs is vandaag

Online
Offline,
want ik ben coole filmpjes aan het opnemen